Halil Mutlu Kastamonu’da üniversite öğrencileriyle buluştu
– Halil Memnun Kastamonu’da üniversite öğrencileriyle buluştu
Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Memnun: “Köy hayatından kaçmak için sporcu oldum ve bu beni şampiyon yaptı.”
KASTAMONU – Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu eski milli halterci Halil Keyifli, Kastamonu Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek, köy hayatından kaçmak için sporcu olduğunu, köye dönmekten korktuğu için çok çalıştığı için bunun kendisini şampiyon yaptığını söyledi. köy.
Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu eski milli halterci Halil Memnun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi’nde SporFen Fakültesi’nin konuğu olarak şehre geldi.
Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Salonu’nda üniversite öğrencileriyle bir araya gelen eski Milli Halterci Halil Memnun, “Cumhuriyet Sporcusu Olmak” konulu bir konuşma yaptı.
Birinciliğe ulaşmak için birçok yol kat edilmesi gerektiğini belirten Memnun, “İkinci ve üçüncü sıralarım şampiyonluklarımdan daha önemli. Şampiyonluklarımı saydığınızda evet doğru ama benim ikinci ve üçüncü sıralarımdır. beni gerçekten olduğum kişi yap. Çünkü gerçekten birinciliğe ulaşmak için o yolu gitmelisin. Şampiyon olmak güzel.” “Ama önemli olan emeğinizin hakkını verebilmektir. Sonuncu da olabilirsiniz, birinci de olabilirsiniz, pes etmeden yola devam etmelisiniz” dedi.
Rakibine her zaman saygı duyduğunu ancak hiçbir zaman saygı beklemediğini belirten Keyifli, “Mustafa Kemal Atatürk bana zaten bir Cumhuriyet sporcusunun nasıl olması gerektiğini söylemişti. Ben akıllı, çevik ve ahlaklı sporcuyu severim. Hayatım boyunca akıllı ve çevik oldum. hayat, ama aynı zamanda ahlaklı olmaya da çalıştım, ne kadar ahlaklı olduğum sizlerin kararıdır, kamuoyudur, ama rakibime her zaman saygı duydum ama hiçbir zaman saygı beklemedim, çünkü beklentileriniz her zaman karşılanmayabilir. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti’nin bize sunduğu imkanlarla bu noktaya geldik. Benim için hem heyecanlı hem de zorlayıcı bir maratondu. Hangi sporu yaptığınızı tam olarak bilmeden, hayatla uğraşarak, sırf sporcu olmak için çıktığınız bu yolda başarılı olmak benim için bir onurdur” dedi.
“Köy hayatından kaçmak için spora başladım”
Spora köydeyken başladığını anlatan Mutlu, “Aslında köy hayatından kaçmak için spora başladım. Sporcu ortamı oluşturulmuş, büyükleriniz var, kardeşlerinizle spor yapıyorsunuz. Meğer benim tek amacım bu. Benim derdim köye dönmekti. Ben köye dönmek istemedim. İnsanlar bir şeyler başarabilir mi? Yapabilirler. Başarmak zorundalar.” , Zorluklardan kaçmadım. Bir şeyin peşinde koşarken kendimi Türkiye’de buldum. Çünkü spor yapmak istiyordum. İnanın öğretmenlerim bana hep geleceğin şampiyonu derdi. Çevremdeki herkes beni geleceğin şampiyonu olarak adlandırırken ben tek olacağıma inanıyordum. Ama aynı zamanda çok çalıştığımı da biliyordum. . Spora 10 yaşında başladım. Şampiyon oldum diyebildiğimde 21 yaşındaydım. Tam 11 yıl geçti. Ondan önce Avrupa’da ve dünyada birkaç madalya kazandım, beşinci veya yedinci oldum. Şimdi etrafa baktığınızda 2-3 yaşlarındalar. Ama hiçbir zaman kötümser de olmadım. Kimsenin madalyalarına bakmadan yoluma devam ettim, sonra kendi madalyalarıma da bakmadım. Sporu bıraktığımda kaç şampiyonluk kazandığımı bilmiyordum. Normal kurallarda tek hedefim sporcu olmaktı. Sporcu olmak sayısız başarıyı beraberinde getirdi. Ben sabırlı ve çalışkan bir adamım, çok çalışkan bir insanım. Evet disiplinliyim, disiplinli olduğum kadar sorumluluk sahibi bir insanım. “Bugünün işini asla yarına bırakmam” dedi.
Zirvedeyken sporu bıraktığını düşündüğünü belirten Mutlu, “Sporu zamanında bıraktım mı diye sorarsanız 35 yaşında sporu bıraktım. Türkiye’de sporu bırakan başka kimseyi tanımıyorum.” Spordaki başarılarının en üst seviyede olduğu dönem. 40-45 yaşına kadar spor yapıyorlar ama insanlar yaşlandığımızı düşünüyor.” “Kabul etmiyorlar. 50 yaşındayım ama hâlâ bana hesap soranlar var, neden genç yaşta sporu bıraktınız, neden spor yapmıyorsunuz. Sporun bir yaşı var, keşke biz de yapsak. Biraz daha fazlasını yapabilirdik ama yapamayız” dedi.
Vatana ihanetle suçlandığını kaydeden Mutlu, şunları söyledi:
“Şu anda beni Türk olduğum için okullarına kabul etmeyenler, başarılı olduktan sonra bana bir şans daha vermedikleri için Türkiye’ye geldim, beni kollarını açarak karşıladılar. Türkiye’ye geldikten sonra spora başladım. , bana hain demeye başladılar. Bize fırsat verirseniz verirsiniz. Elimizdeki imkanlarla ayakta kalabiliriz. Bugün bu üniversitenin çatısı altında olmazdık, başka bir üniversitenin çatısı altında olurduk. ama siz bize bu imkanları sunduğunuz sürece başarılı olacağımıza inanıyorum. Gençler de bize inanıyor ama burada yapılanları hiç yapmadılar diye onları eleştirmemeliyiz. Ben onun için zahmete girdim ama benim için büyük bir sorun değildi.”
Bugün spor kariyeri boyunca önerilen beslenme tarzını ekonomik imkanların kısıtlı olması nedeniyle uygulayamadığını belirten Keyifli, sporcuların branşlarına uygun beslenmesi gerektiğini ve bunun için gerekli uzmanlık alanlarının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Spor bilimleri öğrencilerine kendilerine bir yol çizmelerini ve bu yolda vazgeçmeden ilerlemelerini öneren Keyifli, olimpiyat şampiyonu olmanın öncelikle sporcu ahlakına sahip, düzgün bir sporcu olmaktan geçtiğini vurguladı.
Mutlu, konuşmasının ardından üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.