Ekonomi

Diyarbakır Kokoreç Üretim Tesisi Avrupa Ülkelerine İhracat Yapıyor

Diyarbakır’daki kokoreç üretim tesisinden Almanya, Avusturya, Makedonya ve İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Şirket, kokoreç dışında sosis ve salam kılıfları ile cerrahi iplik ihracatı da gerçekleştirmektedir.

Diyarbakır, ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılığın yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Türkiye’nin et ve süt ürünleri ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaktadır. Bölgenin en büyük kokoreç üretim tesisi de Diyarbakır’da bulunuyor. Sur ilçesinin Çarıklı beldesinde bulunan kokoreç tesisinde günlük yaklaşık 15 ton üretim yapılıyor. Üretilen kokoreçler pişirilip derin donduruculara konulur. Günü geldiğinde kokoreçler derin dondurucudan çıkarılarak Avrupa ve Türkiye’nin birçok şehrine gönderiliyor.

Bölgede 700 kişinin istihdam edildiğini belirten kokoreç üreticisi Lokman Kalçık, yaklaşık 20 yıldır sektörde çalıştığını belirtti. Ayrıca kokoreç, sucuk salam kılıfı ve cerrahi iplik ihracatı da yaptıklarını belirten Kalçık, “Şu anda Türkiye genelinde kokoreç yapıp dağıtıyoruz. Avrupa’ya sosis ve salam kılıfının yanı sıra cerrahi iplik de gönderiyoruz. Kokoreç Diyarbakır’da üretiliyor.” Türkiye’nin günlük yüzdesi 30’a tekabül ediyor. Ürettiğimiz kokoreçleri İstanbul, Antalya, Ankara, Karadeniz illerine yani Türkiye’nin hemen hemen tüm illerine gönderiyoruz.Diyarbakır’da kokoreç üretmemizin nedenlerinden biri de orada olmasıydı. Biz de bu açığı değerlendirdik. Diyarbakır’da önemli bir yerimiz var. “Kokoreç üretiliyor. Bölgemizde kokoreç bölümünde yaklaşık 700 kişi istihdam ediliyor” dedi.

Kalçık, “Kokoreçlerimiz sadece Türkiye’ye değil Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Almanya, Avusturya, Makedonya ve İspanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine gönderim yapıyoruz. Diyarbakır’ın günlük toplam kokoreç hacmi 10-15 ton arasında değişiyor. Bu da demek oluyor ki” Türkiye’de üretildiğini söyledi.” “Bu kokorecin yüzde 30’una denk geliyor” dedi.

Bölgede kokoreç üretiminin yeterli olmadığını ifade eden Kalçık, “Diyarbakır’da maalesef yeterli küçükbaş hayvan yok. Şu anda yeterli olmadığı için çevre illerden de Diyarbakır’a bağırsak akışı var. Gaziantep’te Batman’da Van’da Bingöl’de Malatya’da. Geçmişte tam tersiydi. Diyarbakır’dan Gaziantep’e.” “Ve bağırsaklar Adana’ya gönderiliyordu. Ama şimdi bağırsaklar o bölgelerden Diyarbakır’a geliyor. Güneydoğu’da kesilen hayvanların bağırsaklarının tamamının Diyarbakır’da toplandığını söyleyebilirim” dedi. – DİYARBAKIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu